Cebula,
któż jej nie zna? Używamy jej do wielu potraw, a dawniej w każdym domu
mamy i babcie przygotowywały z niej syrop. Pamiętacie? Cebula zawiera
witaminy A, B i C, a ponadto jest cennym źródłem kwasu foliowego,
wapnia, fosforu, magnezu, chromu i żelaza. Powinniśmy jej dużo jeść.
Syrop
z cebuli jest bezpieczny dla dzieci. Leczy kaszel i anemię. Dorosłym
można polecić w celu obniżenia cholesterolu i zapobieżeniu zawałowi
serca.
Przepis na syrop:
1 duża cebula
2 - 3 łyżki cukru lub miodu
opcjonalnie sok cytryny
Cebulę
należy obrać i pokroić na plasterki lub w kosteczkę, a następnie
zasypać cukrem lub zalać miodem. Dodać sok z cytryny. Odstawić w ciepłe
miejsce. Już po 3 - 4 godzinach można podać dziecku 1 łyżeczkę.
Nie wiem ile może stać taki syrop, ale u mnie zużywa się go na bieżąco, więc codziennie robię nowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz