piątek, 11 września 2015

Syrop z cebuli


Cebula, któż jej nie zna? Używamy jej do wielu potraw, a dawniej w każdym domu mamy i babcie przygotowywały z niej syrop. Pamiętacie? Cebula zawiera witaminy A, B i C, a ponadto jest cennym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu i żelaza. Powinniśmy jej dużo jeść.
Syrop z cebuli jest bezpieczny dla dzieci. Leczy kaszel i anemię. Dorosłym można polecić w celu obniżenia cholesterolu i zapobieżeniu zawałowi serca.

Przepis na syrop: 

1 duża cebula
2 - 3 łyżki cukru lub miodu
opcjonalnie sok cytryny

Cebulę należy obrać i pokroić na plasterki lub w kosteczkę, a następnie zasypać cukrem lub zalać miodem. Dodać sok z cytryny. Odstawić w ciepłe miejsce. Już po 3 - 4 godzinach można podać dziecku 1 łyżeczkę.

Nie wiem ile może stać taki syrop, ale u mnie zużywa się go na bieżąco, więc codziennie robię nowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz