Jak widać, książka wiele przeszła i należałoby oddać ją w ręce introligatora, ale jakoś szkoda mi pozbawiać ją śladów historii. W książce jest oczywiście przepis na kurczęta po polsku, które uwielbiam. Całkiem nie tak dawno pani Magda Gessler przypomniała to tradycyjne polskie danie w którejś ze swoich rewolucji.
Przepis jest na kurczęta, a ja przecież obiecałam schab. Nie trudno się domyślić, że powyższy przepis posłużył mi za inspirację do nowego dania. A zatem do dzieła!
Rolada schabowa z farszem polskim
1,50 - 1,80 kg schabu
20 dkg mięsa mielonego mieszanego
25 dkg wątróbek drobiowych
1 - 2 pęczki natki pietruszki
1 jajko
2 - 3 łyżki bułki tartej
1 duża łyżka masła
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz, majeranek
Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Schab rozciąć w taki sposób aby tworzyło ok. 1 - 1,5 cm płat. Dobrze jest go lekko rozbić tłuczkiem. Wątróbki sparzyć we wrzątku przez 1 - 2 minuty, a następnie odsączyć, przestudzić i rozdrobnić np. blenderem.
W dużej misce połączyć składniki farszu, czyli mięso mielone, rozdrobnione wątróbki, jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Dodać sól i pieprz do smaku. Gdyby z jakiegoś powodu farsz był zbyt rzadki, dodać jeszcze trochę bułki tartej. Następnie rozprowadzić równomiernie farsz na schabie, pozostawiając na jednym z dłuższych boków wolne miejsce na ok. 2 cm, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia. Mięso zrolować i spiąć wykałaczkami, lub związać nicią kuchenną.
Czosnek obrać i zgnieść praską, dodać 1 łyżeczkę soli i rozetrzeć. Następnie dodać 2 łyżeczki majeranku i 0,5 łyżeczki pieprzu i olej. Ponownie wszystko rozetrzeć i powstałą mieszanką nasmarować roladę. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i schować do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Kiedy mięso się zamarynuje, należy podlać je odrobiną wody i dodać łyżkę masła. Wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. Co jakiś czas podlewać mięso powstałym sosem. Po tym czasie zdjąć przykrywkę, mięso obrócić i piec jeszcze 1 godzinę, pilnując podlewania sosem. Gdyby sos się za bardzo zredukował, można oczywiście dodać jeszcze trochę wody i masła. Podawać z ziemniakami i surówką, lub jak się komu podoba :-)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz