Surówkę z selera chyba każdy zna i choć raz w życiu jadł. Ja jednak zachęcam do spróbowania tej mojej.
Surówka z selera
1 spory seler
1 winne jabłko
1 duży jogurt grecki
1 duża łyżka śmietany
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
4 - 5 łyżeczek cukru
garść rozdrobnionych orzechów włoskich
Selera
i jabłko obrać, umyć, a następnie zetrzeć na tarce o małych otworach.
Aby seler i jabłko nie ściemniały, dobrze już na etapie ścierania
dodawać po łyżce jogurtu i mieszać. Dodać pozostałe składniki (orzechy
można rozdrobnić wałkiem przez woreczek), wymieszać i pozostawić do
"przegryzienia" w lodówce.
Ja tę surówkę robię raczej słodką i bardziej "mokrą', co widać na zdjęciu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz